info@msnovedomky.cz Nové Domky 643, 382 41 Kaplice

Od Nového roku naplno fungují v Kaplici tři mateřské školy

Tři mateřské školy slouží potřebám rodin s malými dětmi v Kaplici od začátku letošního roku. Rozšířením odloučeného pracoviště jedné ze škol došlo k rozdělení na dva samostatné subjekty – MŠ Nové domovy a MŠ Nové domky. Třetí školkou je MŠ 1. máje, která má tři třídy dětí.
“Objekt mateřské školy v Nových domkách se skládá ze dvou učebnových pavilonů, spojovacích chodeb a stravovacího pavilonu. Po přestěhování knihovny byl volný pavilon využit právě k přestavbě na školku, kde vznikly dvě nové třídy,” vysvětlila Ivana Putzerová z Odboru správy majetku a ekonomiky Městského úřadu Kaplice s tím, že MŠ Nové domky byla do doby rozdělení odloučeným pracovištěm MŠ Nové domovy. Mateřská škola 1. máje zároveň zrušila odloučené pracoviště v ZŠ Školní. Uvolněné prostory bude základní škola využívat pro svou družinu. Se změnami, které byly podle Putzerové nejvíce problematické zejména kvůli velké administrativní zátěži, byly samozřejmě spojeny finanční náklady. “Stavební úpravy bývalého pavilonu knihovny na učebnový pavilon MŠ Nové domky přišly na zhruba 3,6 milionu korun,” uvedla Putzerová a doplnila: “Předpokládali jsme, že budeme žádat o dotaci, ale bohužel poskytovatel dotace nastavil podmínku bezbariérovosti školy, což bylo u rozběhlých stavebních úprav nemožné a vzhledem k členitosti školy by ani nebylo možné bezbariérovost zajistit. Poptávka po bezbariérovém přístupu ve školkách v našem městě zatím nebyla zaznamenána.”
Rozpočet MŠ Nové domovy je pro letošní rok 1 740 000, MŠ Nové domky pracují s rozpočtem 1 982 000 a MŠ 1.máje má na provoz 1 575 200 korun. Příprava změn v kaplických mateřinkách byla schválena zastupiteli města už v červnu 2018. Změnu však musel projednat také Krajský úřad a následně bylo vypsáno výběrové řízení na ředitelku nově vzniklé mateřské školy Nové domky.
„Jsem rád za další zdařilou a efektivní investici do školství v Kaplici. Rekonstrukcí a přestavbou prostor bývalé knihovny vznikly dvě nové třídy a ke každé z nich nové sociální zařízení. Podle informací od vedení jednotlivých mateřských škol by kapacita 12 tříd po 28 dětech ve třech mateřských školách měla v současné době plně uspokojit požadavky rodičů na umístění jejich dětí v předškolním zařízení v našem městě,“ hodnotí změny místostarosta Kaplice Libor Lukš.
Vyšlo v Kaplickém zpravodaji, únor 2019.
Zveřejněno se svolením autora.